«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ»: Μια εξαιρετική παράσταση αρχαίου δράματος στη Ρόδο (φωτος κ βίντεο)

Share

Μία εξαιρετική θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει για δύο ημέρες (10 και 11 Σεπτεμβρίου 2021) το ροδιακό κοινό στον εμβληματικό χώρο του θεάτρου της Μεσαιωνικής Τάφρου.

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας πρόσφερε τη δεύτερη παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου με την αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «ΙΦΙΓΈΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΎΡΟΙΣ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.

Να σημειωθεί πως και αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη Ρόδο είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να συμμετέχει με το συμβολικό ποσό εισιτηρίου των 10€ για κοινωνικό σκοπό.

Τα έσοδα των παραστάσεων ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΑΜΕΑ μπάσκετ με αμαξίδιο» θα τα διαθέσει για τον μόλις 6 μηνών Μιχαήλ – Άγγελο, που πάσχει από πολύ σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο σε δαπανηρή χειρουργική επέμβαση, και στον 20χρονο Δημήτρη Γιαννακά για την τοποθέτηση τεχνητού μέλους μετά από ακρωτηριασμό του ποδιού του.

ΒΙΝΤΕΟ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ
Περισσότεροι από 36.000 θεατές έχουν χειροκροτήσει μέχρι σήμερα την παράσταση του Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του φετινού καλοκαιριού.

Ο Γιώργος Νανούρης συναντήθηκε και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη αλλά και με την Χάρις Αλεξίου που επέστρεψε ξανά στο θέατρο για την πρώτη της εμφάνιση στην Επίδαυρο. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο.

Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης -που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή- ο Ευριπίδης γράφει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στο ναό της Αρτέμιδος στην Ταυρίδα γίνονται ανθρωποθυσίες. Ειδικά, θυσιάζουν στη θεά τους Έλληνες που συλλαμβάνουν στη χώρα και η Ιφιγένεια, ως ιέρεια, κάνει τον εξαγνισμό των θυμάτων πριν τη σφαγή.

Η Ιφιγένεια έχει δει κακό όνειρο τη νύχτα ότι πέθανε στο Άργος ο αδελφός της Ορέστης και έχει βγει τώρα το πρωί στον αέρα και στο φως να το διηγηθεί και έτσι να το ακυρώσει.

Φτάνει στο μεταξύ ο Ορέστης με τον Πυλάδη και κατά το χρησμό και την εντολή του Απόλλωνα/Φοίβου πρέπει να πάρει από τον ναό το άγαλμα της θεάς και να το φέρει στην Αθήνα• έτσι θα λυτρωθεί από τη μανία των Ερινύων, που τον κυνηγάνε σαν μητροκτόνο. Αλλά οι δύο ήρωες συλλαμβάνονται από βαρβάρους ως ιερόσυλοι, που σύμφωνα με δικούς τους νόμους και καθώς ο βασιλιάς της Ταυρίδας, Θόας, μισούσε τους ξένους και τους Έλληνες, έπρεπε να θυσιαστούν.

Προτού λοιπόν θανατωθούν ως θυσία προς τη Θεά Αρτέμιδα, οδηγούνται για εξαγνισμό στον ναό της Θεάς από την ιέρεια του ναού. Όμως, ιέρεια του Ναού της Θεάς τυγχάνει να είναι η αδελφή του Ορέστη η Ιφιγένεια με την οποία αναγνωρίζονται. Έτσι, με τέχνασμα αυτής οι ήρωες και μαζί τους η Ιφιγένεια καταφέρνουν με τη βοήθεια της Θεάς Αθηνάς να αποδράσουν αποκομίζοντας και το ιερό ξόανο της Θεάς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Ιωάννου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Λένα Παπαληγούρα | Ιφιγένεια
Μιχάλης Σαράντης | Ορέστης
Νίκος Ψαρράς | Θόας
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης | Αγγελιοφόρος
Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Πυλάδης
Κίττυ Παϊταζόγλου | Κορυφαία Χορού

και η Χάρις Αλεξίου στον ρόλο της Αθηνάς

Χορός
Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου,
Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη