Νίκος Ανδρουλάκης: Τώρα ήρθε η ώρα της αναγέννησης του ΕΣΥ

Share

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ελληνικός λαός βρήκε ένα πραγματικό στήριγμα στις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως. Καταδείχθηκε έτσι η σημασία της προστασίας των δημοσίων αγαθών.

Το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν πίστεψε ποτέ στο ΕΣΥ, ούτε όταν καταψήφιζε την ίδρυσή του τη δεκαετία του 1980 ούτε σήμερα, που ως κυβέρνηση επιδίωξε να το υποβαθμίσει υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο η Ελλάδα να κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες.

Η μετακύλιση της δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά μαζί με την ακρίβεια και τις δαπάνες για την ενεργειακή κρίση.

Είναι αδιανόητο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αξίζει στην πατρίδα μας να χάνονται ανθρώπινες ζωές πάνω σε καρότσες οχημάτων, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου σε μεγάλα νησιά της χώρας μας.

Τώρα ήρθε η ώρα της αναγέννησης του ΕΣΥ. Εμείς ξέρουμε πως θα επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος. Η παράταξη της μεγάλης Αλλαγής θα είναι και πάλι μπροστά στη νέα πορεία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στην πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν χρησιμοποίησε σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με ποιοτικές υπηρεσίες απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα μας.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η ενίσχυση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Στην Αττική, για παράδειγμα, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρειάζονται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ, ενώ σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% από το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, απαιτούνται τομές, που θα αναβαθμίσουν συνολικά το σύστημα της δημόσιας υγείας:

– Πρώτα από όλα, είναι αναγκαίο ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.

– Στήριξη και αύξηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, με ενσωμάτωσή τους στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

– Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα. Με ένα νέο χάρτη υγείας, για να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και κανένα στην πολυπληθή Ανατολική Αττική.

– Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσοκομείων. Κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης.

– Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και αξιοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη δημόσια υγεία χρειάζονται 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες, για να φτάσουμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο στελέχωσης. Επιπλέον, απαιτείται αύξηση των αμοιβών όλων των υγειονομικών και ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά. Ειδικά δε για τους νέους γιατρούς, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ριζική αναμόρφωση του συστήματος για απόκτηση ειδικότητας και αύξηση των αποδοχών τους.

– Σε κάθε μεγάλο νησί, δεσμευόμαστε για ένα επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Παράλληλα, θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα (όπως πρόσθετες αμοιβές, κάλυψη κόστους στέγασης) για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

– Επαναφέρουμε την πρόταση για κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, που σήμερα πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια.

Στις 25 Ιουνίου, ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι ψήφος για ένα ισχυρό και ποιοτικό κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.