Οι Νέοι Πρέσβεις της Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς OWHC στην Ρόδο

Share

 

Άνοιξαν στην αίθουσα του Νεστοριδείου Μελάθρου στην Ρόδο, οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου «Νέοι Πρέσβεις της Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς OWHC». Το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος κ. Βάιος Καλοπήτας, ο κ. Ιωάννης Σεϊμένης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κα Σουσάνα Καρδούλια που χαιρέτισαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Μιλώντας η υπεύθυνη για την εκπροσώπηση της Ρόδου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς OWHC, κα Δέσποινα Χατζηδιάκου, υπογράμμισε τα εξής:
«Το συνέδριο αυτό, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ρόδο. Είναι η 4η φορά που το φιλοξενούμε ενώ πριν από εμάς, έλαβε χώρα στην πόλη Εβόρα της Πορτογαλίας. Κι εκεί προτάθηκε και πάλι η Ρόδος. Είναι σημαντικό το γεγονός πως κάθε φορά, συγκεντρώνονται πολλά νέα άτομα, από 18 έως 24 ετών, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (με την προϋπόθεση να ανήκουν στην UNESCO όπως η Ρόδος που είναι μέλος και έχει την Μεσαιωνική Πόλη). Σε κάθε συνέδριο, κάνουν εργασίες και μετά παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, ο καθένας, για το πώς θα γίνουν οι ιστορικές πόλεις – μνημεία, πιο βιώσιμες. Στο προηγούμενο Συνέδριο παρουσίασαν προτάσεις για το πώς μπορεί να είναι βιώσιμα με τα νέα δεδομένα, τα μνημεία σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Φέτος, οι συμμετέχοντες επέλεξαν το θέμα για την κλιματική αλλαγή και πώς αυτό, θα επηρεάσει την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τι πρέπει να κάνει η κάθε δημοτική αρχή και πού πρέπει να εστιαστεί η προσοχή. Από χτες, μετά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες από διάφορες χώρες, συζητούν, κάνουν επισκέψεις κ.λπ. προκειμένου να εκπονήσουν την πρότασή τους για να την παραδώσουν στον Δήμαρχο Ρόδου για το πώς θα βοηθήσουν την Μεσαιωνική Πόλη να είναι βιώσιμη ενόψει της κλιματικής αλλαγής».

Να σημειωθεί πως στην Ρόδο βρίσκονται 27 άτομα από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες έχουν μεσαιωνικές πόλεις – μνημεία αναγνωρισμένα από την UNESCO όπως το Στρασβούργο, η Πορτογαλία, η Βιέννη, η Κόρδοβα, το Μαρακές, η Σεγόβια, η Μπαέζα, το Μόσταρ, το Πόρτο κ.λπ. καθώς κι ένα άτομο που εκπροσωπεί τον Δήμο Ρόδου.

Οι συμμετέχοντες είναι οι εξής:
MARÍA DEL POZO
Martina Serrano García
INMA SERRANO
Inmaculada Pérez López
ELIZABETH CARDOSO
Jorge Gomez de Veiga
RAFAEL PÉREZ DE LA CONCHA
Andrés Ayllón Cabezón
MARTA ROCHA
Cristiano Aurora Penha
PAULA HELENA SANTOS
Gustavo Val-Flores
SARA SARAIVA
DEYA BENJELLOUN
MOHAMED JIBRAILI
Kholoud Nayem (23)
SENADA DEMIROVICH
María Magdalena Mandic
ALDA BESSA
Rita Alexandra Ferreira
Artemis Papavasileiou
PATRICIA OTONES
CRISTINA ABRALDES ZAYAS
Carla Doyagüez Pérez
MARION BAUDRY
ALBANE EGLEMME
Elisa GUNN

(δημοσιεύτηκε στην ‘δημοκρατική της Ρόδου’ dimokratiki.gr)

Η σχετική ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο στην 4η Συνάντηση Πρέσβεων Νέων Κληρονομιάς του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ΟΚΠΜ).
Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου, Ελλάδα η 4η
Συνάντηση Πρέσβεων Νέων Κληρονομιάς του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ΟΚΠΜ) https://www.ovpm.org που διοργάνωσε η Περιφερειακή Γραμματεία Νότιας Ευρώπης και Μεσογείου Ρόδου (Ελλάδα). η ΟΚΠΜ με έδρα την Κόρδοβα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Πολιτιστικού Τοπίου του Αραντζουέζ, συντονιστή του Έργου «Νέοι Πρέσβεις», και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου.
Σε εξαμηνιαίο χαρακτήρα και μετά τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αρανγιουέζ (Ισπανία) το 2017, στην Ίμπιζα (Ισπανία) το 2019 και στην Évora (Πορτογαλία) το 2022, αυτή η 4η Συνάντηση συγκέντρωσε 26 νέους και τεχνικούς από 13 πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς Αρανγιέζ, Μπαέζα, Κόρδοβα και Σεγκόβια της Ισπανίας, Évora, Elvas και Λιμάνι της Πορτογαλίας, Στρασβούργο της Γαλλίας, Μοστάρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαρακές του Μαρόκου, Παλαιά Πόλη του Πράσινου Ακρωτηρίου, Βιέννη της Αυστρίας και η ίδια η Ρόδος (Ελλάδα).
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια βιντεοδιάσκεψη από τον Κορεάτη Eugene Jo, διευθυντή του προγράμματος ICCROM-UICN World Heritage Leadership, ένα πρόγραμμα που εργάζεται για την ανάπτυξη ικανοτήτων που στοχεύει στη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης μέσω αλληλένδεσης πολιτισμού και φύσης, ενώ υιοθετεί προσεγγίσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το πρόγραμμα εστιάζει σε τομείς αποτελεσματικής διαχείρισης, οικοδόμησης ανθεκτικότητας και διενέργειας εκτιμήσεων επιπτώσεων.
Κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων συνεδριών εργασίας, οι νέοι, με τη βοήθεια των αντίστοιχων τεχνικών, εργάστηκαν πάνω στον Οδικό Χάρτη του Κεμπέκ του OCPM, και τα διαφορετικά θέματα που αναπτύσσονται σε διαφορετικές πόλεις στα Δίκτυα Συνεργασίας που σχηματίζονται και ασχολούνται με διάφορα προβλήματα που ταιριάζουν στα Ιστορικά Κέντρα.
Μάθετε περισσότερα για τον Οδικό Χάρτη εδώ ( https://www.feuillederouteovpm.com/es )
Τις υπόλοιπες ημέρες, νέοι έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο και συζήτησαν συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία έχουν αντανακλάσει και σε ένα λαμπρό Έγγραφο Τελικών Συμπερασμάτων που θα τεθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο της OCPM που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρδοβα από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Μάθετε περισσότερα για την 4η Συνάντηση Νέων Πρέσβεων εδώ: http://www.young-ambassadors.net/
Η Περιφερειακή Γραμματεία Νότιας Ευρώπης και Μεσογείου του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OCPM) https://www.ovpm.org ιδρύεται στην Κόρδοβα στις 18 Σεπτεμβρίου 2001. Επί του παρόντος συγκεντρώνει 28 πόλεις από 12 διαφορετικές χώρες, οι οποίες είναι: 11 από την Ισπανία (Aranjuez, Baeza, Cordoba, Cáceres, Cuenca, Γρανάδα, Ibiza, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona και Ubeda)· 6 από την Πορτογαλία (Angra do Heroísmo, Elvas, Évora, Guimaraes, Porto και Sintra)· 3 από Γαλλία (Bordeaux, Νίκαια και Στρασβούργο)· 1 από Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου (Παλιά Πόλη), 1 από την Αυστρία (Βιέννη), 1 από τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου (Κοτόρ), 1 από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Μόσταρ), 1 από την Ελλάδα (Ρόδος), 1 από την Αρμενία (Ετζμιατσίν), 1 από το Μαρόκο (Μαρακές) και 1 από την Τυνησία (Τυνησία).