Οι ομιλίες των εισηγητών από το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας (videos)

Share

«Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα τού αύριο». Με αυτόν τον τίτλο φιλοξενήθηκαν στη Ρόδο οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

Οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού, την παρουσίαση των συνέδρων, την ανάγνωση σχετικού Μηνύματος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, χαιρετισμούς εκ μέρους επισήμων φορέων, την παρουσίαση του σκοπού του Συνεδρίου εκ μέρους του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Συντονιστή του “Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας” π. Σταύρου Κοφινά, την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου τής Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και Προέδρου του «Πατριαρχικού Δικτύου», και τον Εναρκτήριο Λόγο του Συνεδρίου, που θα εκφωνήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Παπαθανασίου, με τίτλο «Μπορεί να θεραπευτεί η σημερινή διχόνοια;»

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου έγιναν 13 συνολικά συνεδρίες, οι οποίες διερεύνησαν ειδικότερα θέματα που απορρέουν από τον γενικό τίτλο του Συνεδρίου.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Στο χαιρετισμό του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα και τόνισε, μεταξύ άλλων, την «Ανάγκη συνεργασίας της πίστης και της επιστήμης, που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαρχής κάλεσε τους πιστούς να εμπιστευτούν τους ειδικούς, να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας που επέβαλαν οι αρχές. Ούτε η επιστήμη και η τεχνολογία, ούτε η πολιτική και κοινωνική δράση, ούτε η οικονομική πρόοδος και η ευημερία δύνανται να απαντήσουν της υπαρξιακής ποιότητας στον άνθρωπο…» 

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου και του Δικτύου είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της Εκκλησίας μέχρι σήμερα, απέδειξε ότι μεριμνά για τον άνθρωπο. Η Μητέρα Εκκλησία είναι μια ζωοδόχος πηγή που ρέει αγάπη και φιλανθρωπία σε όλο τον κόσμο. Δίδοντας ελπίδα στον θλιμμένο, φανερώνει την λύτρωση της Σταύρωσης, το φως της Ανάστασης και την καθέδρα του Βασιλέως της αιωνίας Βασιλείας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, το 2008 το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ίδρυσε το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας, και όρισε την έδρα στην Ρόδο. Εδώ είχαμε την ευλογία να διεξαχθούν τέσσερα ακόμη συνέδρια. Σκοπός του Πατριαρχικού Δικτύου και των Συνεδρίων στην Ρόδο, δεν είναι να προβληθεί το λεγόμενο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά να δημιουργήσουμε μαζί ένα δίκτυο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των τοπικών μας εκκλησιών στον τομέα της Ποιμαντικής από κοινού με όλους τους επιστήμονες που διακονούν τον συνάνθρωπό μας.  

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, οι διαχρονικές μεταβολές στο περιβάλλον και στη φιλοσοφία της Υγείας, αλλά και οι αλλαγές των σημερινών κοινωνικών συνθηκών που διαμορφώνουν το πώς κατανοούμε τον άνθρωπο και την φροντίδα του σε δύσκολες περιστάσεις, μας υποχρεώνουν να εξετάσουμε και ίσως να αναθεωρήσουμε την ποιμαντική μας μέριμνα. Αυτή η ανάγκη, κορυφώθηκε και αναδείχθηκε με την πανδημία που ακόμη, μας ταλαιπωρεί.  

Όπως θα τονισθεί, η πανδημία χτύπησε το εκκλησιαστικό σώμα και την ανθρωπότητα ολόκληρη, καταστρέφοντας ζωές και περιουσίες –σαν μια πυρκαγιά που σαρώνει τα πάντα. Όμως πάνω απ όλα, η πανδημία έχει φέρει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας και των μεταξύ μας σχέσεων. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή ερμηνεία της πανδημίας, γιατί υποσκάπτει και την δυνατότητα κάθε θεραπευτικής προσπάθειας.  

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει και να συνυπάρξει με άλλους, εκεί που δεσπόζει η διχόνοια. Κάθε διχόνοια, φέρνει ενός είδους θάνατον φυσικό ή πνευματικό. Αντίστοιχα, κάθε θεραπεία και ίαση, βρίσκονται μέσα στην ενότητα και την καθολική αγάπη της Αγίας Τριάδας. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να ενεργήσει το Άγιο Πνεύμα που είναι ο ουσιαστικός φορέας της ίασης και της λυτρωτικής αγάπης. Είναι ξεκάθαρο πως η ουσιαστική θεραπεία, επιτυγχάνεται μέσα από μια ομαδική πολύ-επιστημονική προσπάθεια, κατά την οποία ο άνθρωπος, εξετάζεται ως ολότητα. Επομένως σήμερα, υπάρχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ, να ενωθούμε! Δεν θα πρέπει ν αφήσουμε τις στάχτες της πανδημίας να μας κυριεύσουν και να μας κατακλύσουν. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ανθρωπότητα σήμερα, καλλιεργώντας το πνεύμα της ενότητας ώστε να φροντίσουμε για μια ανθρωπότητα του αύριο, που θα είναι πιο ενισχυμένη με την αγάπη του Θεού…» 

Οι ομιλίες των εισηγητών

  • Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα: Ένας απάνθρωπος και εχθρικός Χριστός: Οι ποιμαντικές συνέπειες μιας παρεννοημένης Θεολογίας

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε το 1964 στην Άφυτο Χαλκιδικής. Σπούδασε θεολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ Αγγλίας. Το 1989 αναγορεύτηκε διδάκτορας Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι  καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει τα μαθήματα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας και της Φιλόκαλης Αισθητικής της Ορθοδοξίας.

  • Χρήστος Καρακόλης με θέμα: Ίαση και διακονία στην Καινή Διαθήκη

Ο Χρήστος Καρακόλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Το 1986 ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Anatolia και εισήχθη στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Το 1990 έλαβε το πτυχίο του και εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του αυτού Τμήματος με αντικείμενο ειδίκευσης την Καινή Διαθήκη. Κατά το χειμερινό εξάμηνο 1991-92 συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Regensburg και από το εαρινό εξάμηνο του 1992 έως το 1996 σπούδασε Καινή Διαθήκη στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Από το 1994 έως το 1996 εργάστηκε ως μέλος του Επιστημονικού Βοηθητικού Προσωπικού (Wissenschaftliche Hilfskraft) στην Έδρα του Καθηγητή της Καινής Διαθήκης κ. Otfried Hofius στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης. Κατά το διάστημα των σπουδών του στη Γερμανία εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Η θεολογική σημασία των θαυμάτων στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο» υπό τον Καθηγητή της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Καραβιδόπουλο. Το 1996 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Θεολογίας.

  • Αφιέρωμα στον αείμνηστο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη  –  Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός με θέμα: Οι δυσκολίες στην ποιμαντική διαμόρφωση του

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως επισκέπτης επιστήμων (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά. Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού ‘Ψυχής δρόμοι’. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στον Λίβανο, η οποία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά στην σειρά Εuropean University Studies από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang. Το 2014 εργάσθηκε επί τρίμηνο ως επισκέπτης ερευνητής (Visiting Research Scholar) στο Institute for Medical Humanities του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φινλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν η σχέση Ψυχολογίας-Ψυχιατρικής-Ψυχοθεραπείας με την Θεολογία και την Ποιμαντική, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον πολιτισμό κ.ά. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους.

Σημειώνεται ότι από το 2008 έχουν διεξαχθεί τέσσερα Διεθνή Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2008, 2011, 2014, 2017) στην Ρόδο. Τα Συνέδρια αυτά διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

Το Πατριαρχικό Δίκτυο είναι ο μόνος θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διαχρονικά συγκεντρώνει κληρικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, δίδοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα δε Συνέδρια που διεξάγονται αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο να βελτιώσουν την διακονία και μέριμνα που προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

Υπενθυμίζεται ότι τα Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και τους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. / info: Orthodoxia News Agency / dimokratiki