Σε χαμηλό επίπεδο ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 12-17 στην Κάλυμνο, καλύτερη η εικόνα στη Λέρο, πολύ καλύτερη στην Κω

Share

Eμβόλια, υποχρεωτική χρήση μάσκας και πολλά τεστ, είναι η διεθνής τακτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία. Αυτή την τακτική επιδιώκει να εφαρμόσει και η χώρα μας ώστε να εξασφαλίσει την σωστή εκπαίδευση των μαθητών και ταυτόχρονα την προστασία της υγείας τους. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δια ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών με ασφάλεια», δηλώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν είναι εύκολο ωστόσο να καθησυχάσει κανείς τους γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την υπουργό και τα όσα ανέφερε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, μετά δυο εβδομάδες και πλέον λειτουργίας των σχολικών μονάδων, έχουμε λιγότερα κρούσματα στα παιδιά από ότι τον Αύγουστο, κι αυτό γιατί τα παιδιά λειτουργούν σε χώρους που τηρούνται πρωτόκολλα. Πέρσι οι εκπαιδευτικοί ήταν ανεμβολίαστοι , φέτος ξεκίνησε η σχολική χρονιά με το 85% των εκπαιδευτικών να είναι εμβολιασμένοι, γίνονται πάρα πολλά τεστ, διαφορετικά διαλλείματα, δραστηριότητες κατά ομάδες και όλα αυτά προοιωνίζουν μια πιο ασφαλή σχολική χρονιά, τονίζει η κ. Κεραμέως. Επίσης, οι γονείς έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να καταλαβαίνουν ότι το «μαγικό φίλτρο» για την προστασία των παιδιών τους δεν είναι άλλο από τον εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί ότι, μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από covid 19 έχουν οι μαθητές του δημοτικού , οι οποίοι είναι 800.000 σε όλη τη χώρα και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 12 ετών που δεν επιτρέπεται ακόμη ο εμβολιασμός τους. Για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 12, μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 16 % των εφήβων ηλικίας 12-14 ετών και το 29% εκείνων ηλικίας 15-17 ετών . Ανοιχτό μένει ακόμα το αν θα αρχίσουν εμβολιασμοί για τα παιδιά 5-11 ετών.

Σύμφωνα με μια μικρή έρευνα που έκανε το NEWS-POLITICS.COM, για τα νησιά Κω, Κάλυμνο και Λέρο, υπάρχουν 2758 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κω, 1331 μαθητές στην Κάλυμνο και 528 μαθητές στη Λέρο. Από τους μαθητές αυτούς στην Κω έχει εμβολιαστεί το 45,% περίπου, στην Κάλυμνο το 17% και στη Λέρο το 35%.

Αναλυτικότερα για τα τρία αυτά νησιά και την ηλικιακή ομάδα 12-17 έχουν εμβολιαστεί 1250 άτομα στην Κω ( 1000 μαθητές με Α δόση και 250 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό) και συνεχώς κλείνονται και άλλα ραντεβού, 225 στην Κάλυμνο ( 93 με Α δόση, 130 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και 2 μόνο Β δόση), στη Λέρο έγιναν 185 εμβολιασμοί ( 120 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και 65 με Α δόση ) και υπάρχουν 45 νέα ραντεβού.

Από ότι φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή η Κως είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τα άλλα δυο νησιά και φαίνεται να υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη δυναμική για εμβολιασμούς των μαθητών της δευτεροβάθμιας, όπως και στη Λέρο που είναι στη μέση και «βαδίζει» καλύτερα από την Κάλυμνο που έρχεται τελευταία.

Τα ποσοστά εμβολιασμών για τα δυο νησιά Κω και Λέρο είναι πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, δυστυχώς όμως ή εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών της ηλικιακής αυτής ομάδας, σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αναλυτικά αναφέρεται και πιο πάνω, δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και αυτό ήταν αναμενόμενο μια και ο εμβολιασμός στις ηλικίες αυτές χρειάζεται γονική συναίνεση και όπως αποδεικνύεται ,ευκολότερα εμβολιάζεται ο ίδιος ο γονέας και δυσκολότερα εμβολιάζει το παιδί του.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι ιδιώτες παιδίατροι θα μπουν στη μάχη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων από την άλλη εβδομάδα οπότε και θα ξεκινήσει ένας αγώνας ενημέρωσης για να μπορέσουν να πειστούν οι γονείς ότι ο μόνος δρόμος για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από τις επιπτώσεις της covid 19, είναι ο εμβολιασμός.

Ευχαριστούμε πολύ τους: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο, την ιατρό-υπεύθυνη εμβολιασμών κ. Κομίνη Νατάσα από την Κω, το Συντονιστή εμβολιασμών Λευτέρη Γκιννή και τον Αντώνη Χειλά από το εμβολιαστικό κέντρο Καλύμνου, όπως επίσης και τον κ. Τάσο Τσαχουριανίδη , πρόεδρο εργαζομένων του ΚΘΛ, για τη βοήθεια που μας παρείχαν στην έρευνά μας.